mandag 16. januar 2012

First Aid Kit - The Lion's Roar

Å oppdage et par svenske tenåringsjenter som har en sound og noen stemmer som trenger rett inn i hode og hjertet til lytteren var akkurat det jeg trengte for å få kommet i gang med bloggen igjen etter nyttår og musikktørkemåneden desember. First Aid Kit består av søstrene Klara og Johanna Söderberg og i sammen er de i mine ører Sveriges for tide desidert flotteste country/indie/folk-band. Jeg har ikke blitt så positivt overrasket på ualminnelig lang tid over musikk jeg hører for første gang. The Lion's Roar heter albumet som kommer på markedet 23.januar. På Spotify er det imidlertid sluppet en EP med fem av melodiene på albumet og den inneholder fem aldeles glitrende låter. De to søstrene er velsignet med noen stemmer som ikke bare matcher hverandre, men som også er i stand til å ta med en lyttende musikkelsker på en oppløftende reise inn i en musikkverden som er ganske slående vakker.
First Aid Kit er to unge jenter som har fått en del hjelp fra vel etablerte artister og produsenter, men som skriver mesteparten av materiale selv. På sistesporet på EP'en, "King Of The World", har de med seg Conor Oberst på vokal, en veldig passende kombinasjon. De har jobbet sammen med Jack White og The Felice Brothers. Selv om jeg har gått glipp av det tidligere, har jentene nesten blitt berømte for sine coverversjoner av Buffy-Sainte Marie og Fleet Foxes. Albumet er produsert av Mike Mogis, produsent og multiinstrumentalist som også spiller i Bright Eyes/Conor Oberst konstellasjonene.

Skal man sammenligne First Aid Kit med andre artister er kanskje blandingen av Laura Marling og Fleet Foxes en ikke altfor langt borte i tåka kombinasjon. Den varme lyden fra Marling blandet med et snev av arrangementene og sounden til Robin Pecknold er en kombinasjon som føles som en ålreit sammenligning. Det er bare det at både Fleet Foxes og Laura Marling virkelig har fått noe å strekke seg etter dersom de vil låte like bra som First Aid Kit.

Photo: Neil Krug
Låtene og stemningene er til å få gåsehud av, elementer og lyd som tar deg tilbake til det beste seksti- og syttiåra hadde å by på innen folk/pop. Jeg faller spesielt de for to første låtene på albumet, åpningssporet "The Lion's Roar" og den påfølgende "Emmylou", men alle fem låtene (inkludert de to nevnte) på Spotify Ep'en har sine magisk øyeblikk. "This Old Routine", som ikke er på Ep'en, er også en slående vakker låt, men "Emmylou" er nok allikevel høydepunktet for meg, med en vakker steelgitar og refrenget der de synger så drømmende om de aller største i musikkhistorien:
"I'll be your Emmylou and I'll be your June and you'll be my Gram and my Johnny too"
Se og hør denne fantastisk flotte låten i videoen nederst i posten. Resten av albumet er også av samme kaliber som låtene på Spotify ep'en og med dette albumet bør jentene i First Aid Kit bli et kjent navn som havner på alles lepper nå i starten av året. Er det noen som vil oppleve jentene på en scene så er First Aid Kit også inne i en svært omfattende turnerunde i forbindelse med utgivelsen av dette albumet. Europa i februar og Australia og Nord-Amerika i mars/april. De besøker Norge i nærmeste framtid. First Aid Kit gjør to konserter i februar, den 9de på Teglverket i Bergen og den 10de på Blå i Oslo, basert på lyden av albumet er det bare å anbefale å møte opp.

Kjøp First Aid Kit - The Lion's Roar, hele albumet på iTunes.
Hør First Aid Kit på Spotify.
First Aid Kit på Facebook.

Share
 
2016 © NoDeal theme by Jan Eiesland powered by Blogger Minima Template.