onsdag 16. november 2011

Have Gun, Will Travel - Mergers and Acquisitions

Have Gun, Will Travel er nok et forholdsvis ukjent band for de aller fleste. I forbindelse med deres andre albumutgivelse i 2009, “Postcards from the Friendly City”, ble de mer eller mindre adoptert av labelen Suburban Home Records. Have Gun, Will Travel er fra Florida, en stat der vi normalt ikke finner samme mengde av musikk som i California, Alabama, Texas og Tennessee. Til gjengjeld er det som kommer fra Florida ofte av en super kvalitet (Gram Parsons, Tom Petty) og Have Gun Will Travel er intet unntak. Dette nye albumet, Mergers And Acquisitions, er altså deres tredje og helt klart det beste og jevneste de har laget. Med kombinasjonen av det countrypregede, den sørlige rockende sjelen og den indieaktige og smått nasale vokalen til Matt Burke blir Have Gun Will Travel noe helt utenom det vanlige. Dette er definitivt ikke noe dagligdags kost, dette er rett slett en litt større og mer eksklusiv godbit til alle elskere av ekte amerikansk musikk.Åpningen av albumet, "Dream No More", har en tradisjonell og naturlig melankolsk folkaktig sound som gir en liten indikasjon på hva bandet står for, men den harmoniske og stemningsfulle atmosfæren glir allerede på neste spor, "To The Victor Go The Spoils", over i en mye mer intens og rocka låt som minner mer om band som for eksempel Two Cow Garage, før de så drar over i nydelig alternativ folk/country i de neste låtene, "Time Machine" og "Freightliner". De leker og utfordrer seg selv hele veien musikalsk med å veksle mellom den litt mer intense og rocka siden av seg selv og det countrypregede lydbildet som vi finner på sanger som for eksempel "Thirteen Miles To Empty". Hvis jeg setter merkelappen alternativ folk-rock på Have Gun, Will Travel, så tror jeg vi er ganske nærme sannheten.

Foto fra Have Gun, Will Travel FB-fanpage


Vokalist og låtskriver Matt Burke skriver vakkert om livet og vever inn gamle historier i både et tradisjonelt og moderne lydbilde. Flere av tekstene kan relateres direkte til travel-biten i bandets navn, ofte er det menn på gjennomreise som er utgangspunktet for historiene.
“Katharine, don’t fall off that wagon, Dragging your burden around, Sooner or later it’s bound to get better, But it can’t get much worse for you now.” - Katharine, Don't Fall Off That Wagon
Det beste eksempelet på strålende storyteller-egenskaper hos Burke finner vi på albumets beste låt, "Katharine, Don't Fall Of The Wagon", en  usedvanlig trist historie om en alkoholisert mor som drikker seg sanseløst full og sovner fra datterens bryllup, noe som selvfølgelig får livsvarige følger for forholdet mellom de to. Etter denne får vi den låten på albumet som lettest kan referere til annen musikk. "Song Of Seven Sisters" har en veldig drive og er for meg bandets egen "Subterranean Homesick Blues", vokalen til Burke minner mye om Tom Petty på denne låten og det hele låter ganske fantastisk bra.

Have Gun, Will Travel har laget et album jeg er nødt for å ta med i vurderingen av årets beste plater, de klatrer nok ikke helt til topps, men sounden på albumet og låtene er i forhold til hva denne bloggen forholder seg til av sjangere helt i nærheten av den berømte blinken.

Favorittlåter: Katharine, Don't Fall Of The Wagon, Time Machine og Song Of Seven Sisters.
Hjemmeside: Have Gun, Will Travel

Albumet er ikke på noen tilgjengelige streamingtjenester pr. i dag, men du kan lytte til tre spor som Suburban Home Records har lagt ut og som du finner i spilleren nederst på siden. Ellers kan den kjøpes som vinyl, cd eller digitalt i Suburban Home Records nettbutikk eller som nedlasting fra iTunes 

Have Gun Will Travel "Mergers & Acquisitions" Streaming Player by Suburban Home Records
Share
 
2016 © NoDeal theme by Jan Eiesland powered by Blogger Minima Template.